Wyjazd do Anglii - co ze światłami?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • beczek66
    Classic
    • 2018
    • 3
    • Octavia II (1Z3)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Ja dziś jeździłem tym 3miejskim czarnym 190 KM 4x4 L&K. Wrażenia mam mieszane

Te wibracje/hałas sllnika to raczej temat nieaktualny - dziś nic takiego na minus mi się w oczy nie rzuciło. Natomiast auto mimo pełnej opcji wydawało się takie ospałe, ciężko było mi wyczuć jak docisnąć gaz, żeby przyśpieszenie było odpowiednie. Generalnie takie wrażenie mułowatości - chociaż sprzedawca, przekonywał że to też kwestia dotarcia.

Niezbyt wrażenie robił też system Canton - co prawda puściliśmy tylko radio, ale brzmiało znacznie gorzej niż w Audi czy nawet Passacie (standardowe głośniki). Przypuszczam, że equalizer ustawiony na maksa neutralnie, nie miałem czasu więcej się bawić.

W standardowym trybie jazdy kierownica dosyć ostrożnie reaguje na ruchy - trzeba porządnie nią skręcić, żeby auto wykonało manewr. Trochę lepiej w trybie Sport.

Wyciszenie robi wrażenie takiego 'w porządku'. Nie ma jakiegoś uczucia błogiej izolacji akustycznej, braku szumów wiatru czy odgłosów ruchu ulicznego, przejeżdzających tirów, ale też nie jest źle. Przy 130 km/h zmierzyłem około 67-68db, przy 100 km/h 66db, a na postoju koło 48 db (wziąłem decybelomierz ze sobą ) )

Porównywałem też dziś Passata B8 i wyciszenie porównywalne, natomiast takie ogólne poczucie komfortu jazdy - lepsze.

To tak na szybko wrażenia - może coś mi jeszcze się przypomni to dopiszę
  • beczek66
    Classic
    • 2014
    • 6

Witam,
    mam nadzieję że dodałem post w dobrym dziale, jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Samochód skoda octavia tour 2006, 1.6.

Jadę w wakacje do Anglii na 3 miesiące i zastanawiam się czy powinienem naklejać jakieś naklejki na prawy reflektor aby nie oślepiał kierowców w Anglii. Nie wiem czy brak takiej naklejki jest karany mandatem. Drugie pytanie: jeśli zdecydowałbym się naklejać ową naklejkę to w jakim miejscu dokładnie ją nakleić? Ktoś z forumowiczów spotkał się z takim problemem?

Jeszcze jedno, alkomaty we Francji są wymagane również dla obcokrajowców? Jeśli tak to wystarczy zakupić najtańszy alkomat na allegro czy są jakieś wymagania co do alkomatów? Pozdrawiam!

Komentarz

• mac_aaron
      Elegance
      • 2012
      • 984
      • Octavia III (5E3)
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Podobno nie trzeba alkomatu:
      Co dwudziesty pracownik pracuje w szarej strefie. Dla połowy z nich jest to jedyna forma zarobkowania

Ograniczenia prędkości, obowiązkowe wyposażenie samochodu, ubezpieczenia, a także bezpieczeństwo i kultura jazdy… To tylko część przepisów, o których musisz pamiętać podróżując autem po Europie. Sprawdź aktualne przepisy obowiązujące na europejskich drogach i uniknij płacenia mandatów. Nowe przepisy drogowe we Francji Ubezpieczenia komunikacyjne w Europie Przepisy drogowe w Niemczech – ciekawostki Nowe przepisy drogowe we Francji […]

Komentarz

• beczek66
        Classic
        • 2014
        • 6

Dzięki za odpowiedź. Bardziej nurtują mnie te światła, jedni mówią że jeżdżą normalnie i nic się nie dzieje a inni że grozi za to mandat.. Ktoś może był na wyspach i wie jak to jest na 100%?

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15975
          • Superb III (3V3)

beczek66, przepisy unijne regulują co musisz mieć w aucie. Obowiązuje Cię tylko wyposażenie obowiązkowe w kraju rejestracji samochodu.
          رافال
          Spoty
          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• beczek66
            Classic
            • 2014
            • 6

Czyli to się odnosi też do tych nieszczęsnych świateł?

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15975
              • Superb III (3V3)

beczek66, nie. Powinieneś kupić takie specjalne naklejki na reflektory żeby nie oślepiać. (tak dla świętego spokoju) Chodzi tu o wszystkie żarówki, kamizelki, alkomaty itp.
              رافال
              Spoty
              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• beczek66
                Classic
                • 2014
                • 6

Czyli jednak naklejki. Okej dzięki za pomoc!

Komentarz

• Ironik
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 240
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Nie wiem którędy przeprawiasz się na wyspy. Promem czy tunelem. Jak promem to na każdym promie w sklepie dostaniesz naklejki na światła (w środku jest instrukcja jak je przylepić). Jak będziesz jechał pociągiem to po zjeździe z pociągu już na wyspach będziesz miał Service (odpowiednik naszych MOP'ów na autostradzie) i tam również kupisz naklejki. Ja jeżdżę do Anglii ciężarówką ale żadnych naklejek na światła nie przyklejam i raczej inni też nie. Chociaż dla świętego spokoju lepiej je mieć.
                  Co do alkomatów. Nie wiem czy znieśli ten przepis ale ja wożę alkomat jednorazowy a właściwie to dwa. Jak wszedł on w życie to trzeba było posiadać alkomat wielokrotnego użytku lub 2 jednorazowe. Jak będziesz jechał to w Belgii już za Gentem jest cpn o nazwie Jabbeke i tam były dostępne alkomaty po kilka Euro za szt.

Komentarz

• beczek66
                    Classic
                    • 2014
                    • 6

No właśnie co do alkomatów, to są jakieś wytyczne co to ma być za alkomat? Na allegro jest pełno alkomatów jednorazowych tzw. alkotestów czy nawet wielokrotnego użytku za kilka PLNów i tam niby piszą że w sam raz na podróż do Francji.. Zastanawiam się bo przecież taki alkomat musi mieć jakieś atesty itd dlatego zastanawiam się czy wystarczy kupić taki za 5zł czy musi być to coś droższego. Przykłady:

Komentarz

• Ironik
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 240
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Alkomat musi mieć certyfikat NF.

przykłady pierwsze lepsze z google:
                      jednorazowy: http://www.trans24.pl/alkomat-jednor...nf-p-2842.html
                      wielokrotnego użytku: http://www.czujnikiursynow.pl/lewa-s...mat-do-francji

ten jednorazowy kosztuje 5-6 zł także żaden wydatek

Komentarz

• beczek66
                        Classic
                        • 2014
                        • 6

Właśnie o to mi chodziło, dzięki!

Komentarz

• Kacu
                          Drive
                          • 2016
                          • 48
                          • Octavia I (1U2)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Może odgrzewam kotleta, ale nie podoba mi się do końca co piszecie o światłach. Nie mieszkam co prawda w Wielkiej Brytanii a w Irlandii. Ale to w 90% to samo. Wszystkie drogi oprócz głównych szos są wąziutkie ulice osłonięte po bokach zielenią i praktycznie nie ma gdzie uciec oczami gdy ktoś wali nam po oczach :evil: Sam nie raz mijałem Francuza bądź kogoś innego z kontynentu wieczorem (mieszkam niedaleko portu w Rosslare - promy z Francji m.in.) i chciałem zawrócić i lampy mu porozbijać... Praktycznie jakby ktoś Wam walił na całkowicie ciemnej szosie długimi po oczach. Więc te naklejki to nie jest coś dla "świętego spokoju", przynajmniej dla mnie, mieszkańca wysp.
                          Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...